Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Byrådet i Gladsaxe lukker Radio Gladsaxe - en kritisk stemme forstummer
Torsdag 4. oktober 2007
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Radio Gladsaxe er landets eneste kommunalt ejede radiostation. Den blev i 1987 etableret som en slags lokal DR, der skulle være en demokratisk røst, og med en professionel journalistisk tilgang forholde sig kritisk til politikere og samfundslivet i kommunen. Men det er blevet for meget for et flertal i byrådet i Gladsaxe, der har besluttet at spare de knap 2 mio. kr. årligt radiostationen koster. Pr. 1. januar 2008 nedlægges Radio Gladsaxe.
I de senere år er informationsafdelingen i Gladsaxe kommune vokset fra 1 til 10 medarbejdere. "De skal sælge de gode historier om livet i Gladsaxe kommune", forklarer programchef for Radio Gladsaxe, Jens Teglbjærg, til radionyt.com. Samtidigt skal den "kritiske røst", som Radio Gladsaxe har været, klappes i. Teglbjærg slår fast, at det helt sikkert ikke handler om økonomi. "Gladsaxe kommune har aldrig været rigere end nu", siger han og konstaterer, at det er det politiske ønske om at lukke radioen - og ikke de 1.9 mio. kr. det koster at drive radioen - der er afgørende for beslutningen.

Initiativet til at lukke Radio Gladsaxe kommer fra kommunens socialdemokratiske borgmester, Karin Søbjerg, der mener, at der er "andre informationsmuligheder" nu, og at der dermed "ikke er samme behov for Radio Gladsaxe som tidligere". I et for nyligt indgået budgetforlig har hun fået tilslutning til forslaget fra de borgerlige partier i byrådet, mens SF og Enhedslisten har afvist en lukning af Radio Gladsaxe. SF har bl.a. sagt, at Radio Gladsaxe er "et godt tilbud til borgerne" og at radioen "skaber debat".

Både SF og Enhedslisten har dog også erkendt, at radioen har for få lyttere, og et af Enhedslistens byrådsmedlemmer har peget på, at radioen burde udnyttes bedre.

Jens Teglbjærg erkender, at radioen ikke er særlig aflyttet. "En undersøgelse har vist at 80 pct. af den voksne befolkning i Gladsaxe kommune ikke aner at radioen eksisterer", siger Teglbjærg til radionyt.com. Radio Gladsaxe har ikke noget budget til markedsføring, og fra kommunens side gøres der ikke noget for at fortælle om radioens eksistens. "Ingen får at vide, at radioen er der. Radioen nævnes aldrig i f.eks. velkomsten til nye borgere i kommunen", fortæller Jens Teglbjærg.

Radioen er også en lidt speciel størrelse. Jens Teglbjærg tøver ikke med at erkende, at programfladen er håbløs. "Vi har alt lige fra indvandrerradio på kinesisk og den lokale Elvis Presley forening på den ene side - og journalistisk radio på den anden side. Vi skal både være et åbent båndværksted og lave journalistik. Det er én stor pærevælling. Vi er en niche-radio, der aldrig vil kunne blive en bred radiokanal; vi vil aldrig kunne lave en flade som f.eks. på P4", siger Jens Teglbjærg.

Selv om 80 pct. ikke kender radioen, så glæder han sig dog over, at ud af de 20 pct,. der kender radioen, så lytter halvdelen - altså i alt 10 pct. af kommunens indbyggere - rent faktisk til Radio Gladsaxe.

Radioens endelige dødsdom ventes den 10. oktober, når byrådet i Gladsaxe har andenbehandling af budgettet for 2008. Derefter vil de fire journalister på radioen blive opsagt, og udsendelserne vil ophøre ved udgangen af december 2007.

Jens Teglbjærg siger, at der måske i fremtiden kan opstå en ny radio i Gladsaxe, men det bliver sikkert kun en foreningsradio. Uden den politiske og journalistiske del.

- - -

Radio Gladsaxe om Radio Gladsaxe:

"Radio Gladsaxe er landets eneste kommunalt finansierede lokalradio med professionel arbejdskraft.

Radioen er helt og aldeles uafhængig af kommercielle interesser, hvilket gør den til en enestående lokalradio i Danmark. Radioen er underlagt specifikke krav om uafhængighed, troværdighed, objektivitet, kvalitet, fairness og programmæssig mangfoldighed. Helt i tråd med principperne om public service.

Siden starten i 1987 har journalister produceret nyhedsudsendelser og magasinprogrammer på alle ugens hverdage. Hovedvægten lægges på lokale nyheder, men der er også plads til relevante regionale nyheder.

Radio Gladsaxe kan høres i hele Storkøbenhavn på FM-båndet, og i Gladsaxe desuden på hybridnettet."

(www.radiogladsaxe.dk)


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram  · -