Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Ens regler for alle?
Onsdag 6. juni 2007
 
UGENS KLUMME: I forbindelse med at administrationen af lokalradio blev flyttet fra de lokale nævn til et centralt nævn, havde mange formentlig regnet med, at lokale restriktioner eller særlige regler ville blive lempet, således at der blev et mere ens regelsæt for landets mange lokale radiostationer. Det er som bekendt ikke sket.
Administrationen foregår godt nok fra København, men da den centrale administration, Radio- og tv-nævnet, i sin tid udstedte/forlængede sendetilladelserne stod der i det væsentlige, at man skulle tage hensyn til de lokale forhold, der var gældende i de gamle tilladelser. Dette har skabt nogle ekstra problemer, som er unødvendige.

Når det nu (igen) ender med, at sendetilladelserne skal forlænges i et eller måske to år, bør man lempe lidt i tilladelserne, således at der gælder mere ens regler for alle. Eller i hvert fald lempe på de mest strikse regler.

Der er i lovgivningen i dag en regulær mulighed for at søge om networking tilladelse, men det er hidtil alene blevet fortolket som ”networking tilladelse med betingelser/krav om lokalt indhold”. Et forhold som allerede ved lovens tilblivelse i 2002 blev beskrevet i et juraspeciale ved afdelingen for offentlig ret på Århus Universitet. (Kommercielle lokalradioers situation før den nye medielovgivning og forventet udvikling som følge af Lov nr. 1052 af 17. december 2002 – © 23.05.2003 – cand.jur. Ole Søndergaard).

Det er naturligvis en svær balancegang for Radio- og tv-nævnet, da sendetilladelsen i sin tid er udstedt til lige netop X forening på baggrund af en detailleret ansøgning og måske også en lokal mediepolitik. Men en lokal mediepolitik som det lokale nævn havde mulighed for at rette i på sigt, hvis de oprindelige krav ikke lod sig opfylde (og det lokale nævn i øvrigt kunne forsvare rettelserne overfor de oprindelige forsmåede andre ansøgere). Dvs. også Radio- og tv-nævnet bør kunne rette i den oprindelige lokale mediepolitik, hvis det har vist sig, at det ikke kan lade sig gøre at leve op til.

Betyder det på sigt, at der skal være særlige regler for lokalt indhold m.v., så indretter radioerne sig efter det, blot der på sigt er ens regler for alle. Seneste eksempler hvor en radiostation skulle producere 15 pct. lokalt stof, fordi den havde erhvervet en sendetilladelse udstedt med det gamle nævns principper, modsat de nyeste sendetilladelser, der er udbudt tilsyneladende uden begrænsninger, er uheldige.

Noget andet er, at 15 pct. er særdeles meget, når man kun må medregne specifikt lokalt journalistisk indhold og ikke lokale reklamer eller lokalt producerede programmer. Selv radiostationer, der producerer alt deres indhold lokalt, sender fra lokale studier og har lokale værter, har svært ved at nå de 15%, og der er vel ingen, der med rimelig vil fastslå, at de ikke lever op til normerne for lokalradio. For den sags skyld kan det vel beregnes, at det nærmest kun er P4, der reelt lever op til dette krav, og selv de er begyndt at networke flere timer, dog stadig med fokus på regionalt indhold i nogle vinduer.

Måske skulle man hellere sikre, at radiostationen havde en lokal forankring, producerede udsendelserne fra studier i sendeområdet m.v., og så lade radiostationer der bevidst ville være landsdækkende via lokale sendere få et andet regelsæt. Det kunne man også indføre via en koncessionsafgift, hvor de lokale stationer havde en bestemt lav afgift, og de landsdækkende via lokale sendere havde en anden højere afgift. Mulighederne er mange uden en 15 pct. ”spændetrøje”.

I øvrigt mener jeg, at det er interessant at følge det virvar af muligheder for digital radio, der er på vej. I Holland er man nu begyndt at teste det nye FM-eXtra og visse europæiske lande har planer om HD Radio. Lejer man en bil i San Francisco, så er den udstyret med mulighed for trådløs internet og deraf følgende netradio. Jeg behøver vel ikke nævne, at San Francisco i lighed med mange andre amerikanske storbyer er dækket af trådløst netværk – og forleden sad jeg på hotel i Managua (i Nicaragua) og lyttede til danske radioer på nettet. Skrev dog 8900 i postnummer koden, så KODA og Gramex ikke opdager, at X radio også skal til at betale afgifter/vederlag for Centralamerika.

- - -

Radionyt.com har fire faste klumme-skribenter:

Thorkild Ellerbæk:
- Født 1947. Lektor i radiojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Ekstern lektor på Institut for Medievidenskab, Århus Universitet.
- Har bl.a. skrevet 'Radiobogen' - en grundbog i radiojournalistik og er chefredaktør på http://www.djh.dk/nyhederne

Jesper Sehested Lund:
- 1995-2003: Adm. direktør for SBS i Danmark. Stod bl.a. i spidsen for lanceringen af TvDanmark 1 og 2 (i dag Kanal 4 og 5), adm. direktør for Nordisk Radio Reklame A/S (The Voice og Radio 2)
- 2003-2007: Arbejdende bestyrelsesformand for Talpa Radio Danmark (Radio 100FM + Radio 100 Soft) og Det Danske Radiobureau.
- Driver i dag eget forlag i JSL PUBLICATIONS, som udgiver livsstilsmagasinet VI MED HUND. Er derudover bestyrelsesformand for FastTV A/S, som leverer TV via højhastighedsbredbånd

Gitte Thomsen
- Siden januar 1999 sekretariatsleder for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer, SLRTV. Fra 2005 også for Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML.
- Uddannet erhvervsproglig bachelor i engelsk og tysk, Aalborg Universitetscenter 1997. Fortid som befaren matros i den danske handelsflåde, samt rejsesekretær i Sømændenes Forbund.
- Pt. næstformand i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP.

Ole Søndergaard:
- Cand. jur. og HD(R). Direktør for Radio ABC gruppen med Radio ABC, Radio Alfa og Solo FM i Randers (dækker Kronjylland/Djursland), Radio Skive, Radio Alfa Skive samt Radio Mojn og Mix FM i Sønderjylland. Desuden ugeaviserne 'Din Avis' i Randers og 'Gudenå Bladet' i Langå.
- Direktør for Radio ABC i 1999. Forud bankkarriere i Jyske Bank, bl.a. udstationeret 3½ år i Jyske Bank, Spanien.
- Var med i opstartsfasen i 1988 til den radiostation, som han i dag er direktør for. Han er ligeledes medejer af og sidder i bestyrelsen for moderselskabet, Radio ABC Holding.
- Næstformand i Randers Regnskovs Ejendomsfond og bestyrelsesmedlem i 'Radioerne – Publicistiske radio- og tv-stationer'.



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -