Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Nye EU-bestemmelser om musikvederlag uden betydning for danske radioer
Onsdag 9. oktober 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
EU-kommissionen har vedtaget nye bestemmelser for radiostationer i EU-landene (minus Frankrig og Spanien), der i princippet betyder at enhver radiostation vil kunne vælge i hvilket land, stationen betaler musik-vederlag for den samtidige udsendelse på internettet. Det er dog kun del af vederlaget vi i Danmark kender som Gramex vederlaget, der berøres – og det kommer i praksis ikke til at betyde noget som helst for danske kommercielle radiostationer, der henvender sig til danske lyttere. Vederlaget der skal betales til den udenlandske organisation skal nemlig baseres på den tarif, der gælder i Danmark – og det er fortsat 5.000 kr. om måneden.
EU-Kommissionen har besluttet, at radiostationer og andre, der streamer musik på nettet, skal kunne nøjes med en enkelt, samlet tilladelse for at kunne sende til alle lande i EU samt Norge, Island, Liechtenstein og visse andre lande i bl.a. Østeuropa, Asien og Sydamerika. Frankrig og Spanien er dog ikke med.

Direktør for Gramex, Bjørn Juell-Sundbye forklarer til radionyt.com, at aftalen indebærer en valgfrihed til at vælge, hvilken rettighedsorganisation man vil indgå aftale med. Men skulle en dansk lokalradio f.eks. ønske at indgå aftale med Gramex’ søsterorganisation Gramo i Norge, så vil Gramo skulle opkræve et vederlag, der svarer til den tarif, der lokalt er gældende i det område, hvor udsendelserne er beregnet for aflytning – altså Danmark – og dermed vil den danske lokalradio komme til at betale præcis det samme beløb som det er tilfældet nu. Gramo – eller andre - har ikke mulighed for at opkræve et lavere vederlag.

Juell-Sundby understreger videre, at den nye ordning kun vedrører den del af vederlaget, der har med den samtidige streaming af radioudsendelser på nettet at gøre.

De nye bestemmelser fra EU-kommissionen er blevet lanceret som et større gennembrud – men vil ikke få nogen som helst betydning for nogen nationale og lokale radiostationer i Danmark. Det vil alene være en fordel for internationale radiostationer. F.eks. vil en tænkt dansk radiostation, der henvender sig til hele Skandinavien, fremover kunne nøjes med at få én tilladelse fra én organisation (der opkræver vederlag til pladeselskaber og kunstnere) - og denne radiostation vil derefter kun skulle betale et gennemsnit af Gramex-vederlagene i de skandinaviske lande til denne organisation.

Bestemmelserne omhandler desuden alene betalingen for musikbenyttelse til pladeselskaber og de udøvende kunstnere – altså det vi i Danmark kender som Gramex vederlaget. De vederlag der opkræves til komponister og tekstforfattere – i Danmark KODA-vederlaget – berøres slet ikke af de nye EU bestemmelser.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -