Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Christian Edslev er død
Torsdag 8. juli 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
En af de markante og farverige skikkelser fra den århusianske lokalradioscene fra 1987 til 1994, Christian Edslev, er død. Han blev 65 år.
Christian Edslev var oprindeligt uddannet materialist, og inden tiden med lokal radio drev han bl.a. en mindre virksomhed i Holme, der fremstillede Joystick til Comodore 64 computere, programmer til regneark mv, og desuden udførte bogtrykkeriopgaver.

Interessen for radio fik Christian Edslev allerede fra starten i midten af 1980’erne. Det skete på Århus Nærradio, men Edslev søgte hurtigt egen sendetilladelse, og det skete under navnet Borgernes Lokalradio, der fik hjemsted på Edslevs virksomhed i Holme. Borgernes Lokalradio gik i luften i sidste halvdel af 1987.

Det var før reklamer var tilladt, så radiostationen måtte finansieres på anden vis. Her brugte Borgernes Lokalradio mere utraditionelle metoder. Man samlede penge ind blandt lytterne til de ting, man skulle bruge i studiet og radioens lokaler i øvrigt - blandt andet gulvtæpper.

Samtidigt havde Borgernes Lokalradio en populær onsdags-quiz, hvor de blev nødt til at begrænse antallet af deltagere ved kun, at lade lyttere med et bestemt endetal deltage. Jydsk Telefon var nemlig godt sure over, at deres central blev overbelastet hver onsdag, når Christian Edslev sendte onsdags-quiz.

Senere flyttede Borgernes Lokalradio ind i nye lokaler i Frederiks Allé inde i Århus, og delte der lokaler med andre stationer – bl.a. Energi Radioen og senere Radio Fokus. På et tidspunkt var Christian Edslev med til at ’kuppe’ Radio Femina, der senere blev til ’Århus Lokalradio’. Da det gik ’vildest’ for sig, havde stationerne på Frederiks Allé mere sendetid end Århus Nærradio og dets ’satellit-stationer’.

Efter 1988, hvor reklamer blev tilladt på de lokale radiostationer, var der tilskud – pr. antal sendetimer – til de ikke-kommercielle stationer, mens kommercielle stationer skulle betale en procentdel af de reklameindtægter man havde. Det betød en omfattende trafik, hvor mange indrettede sig med en stribe sendetilladelser, og placerede reklamesalget i én forening, som solgte reklamerne billigt til en anden forening (= lille afgift til kulturministeriet) og samtidigt havde man en stribe ikke-kommercielle sendetilladelser, der fik tilskud. Den model anvendte ikke kun Christian Edslev; det var også en metode som The Voice og mange andre anvendte.

Christian Edslev lå i evig konflikt med KODA og Gramex. Så vidt vides blev regningerne herfra aldrig betalt. Edslev sørgede bare for at søge sendetilladelser i nye sendetilladelsesforeninger hver gang, der var ansøgningsrunde, og dermed kunne han ’starte forfra’ med at oparbejde en gæld til KODA og Gramex. Det skete bl.a. til navne som Århus Familieradio og Radio 2+4.

Lokalradionævnet i Århus så dog ikke med milde øjne på denne trafik. I stedet for at få fornyet sendetiden på det populære sendesamvirke, Kanal 1 i Århus, smed nævnet Edslev over på Kanal 2 fra april 1992.

Christian Edslev havde mange kontroverser med lokalradionævnet, men på et tidspunkt lykkedes det Edslev – takket været en finurlig konstruktion af en stribe temmeligt fiktive foreninger – at kuppe sig - ikke bare - til en plads til sig selv i lokalradionævnet, men også til en række stråmænd. Det skete til stor fortrydelse for de øvrige nævnsmedlemmer og ikke mindst lokalradionævnets sekretær. Christian Edslev gik ikke af vejen for at omtale nævnet og nævnssekretæren i lidet flatterende vendinger i radioudsendelserne.

Christian Edslevs ligefremme facon – der bl.a. indebar træsko og røde seler - gjorde ham til en god reklamesælger. Det lykkedes ham ofte at få nye kunder, som konkurrenten Århus Nærradio ikke havde kunnet sælge til, og da Edslev og Århus Lokalradio blev smidt ud af det fælles landsdækkende radioreklamesalgsselskab, Radio TV Booking, så gik Edslev selv i gang med at sælge landsreklamer, hvilket han gjorde med stor succes - bl.a. overfor kunder som Texaco, Coca Cola og Shell.

Et flertal i lokalradionævnet fik ved udgangen af 1993 lukket Christian Edslevs’ Århus Lokalradio, men Edslev vendte tilbage med ny sendetilladelse i 1994.

Sendetilladelsesforeningen hed 'Happy Station', og radioen kaldte sig ’Den Varme Radio’. Den blev dog lukket i slutningen 1994, hvorefter Edslev opgav sin radiokarriere.

I de følgende år arbejdede Edslev med forskellige ting, bl.a. kørte han med aviser i en årrække, og han skrev taler og festsange.

For knap fem år siden kom Christian Edslev ud for en alvorlig faldulykke, hvor han brækkede ryggen og blev efter ulykken lam i det meste af kroppen. Edslev bevarede dog det gode humør.

Christian Edslev døde torsdag i sidste uge efter længere tids sygdom. Han efterlader sig kone og to voksne døtre.



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -