Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Hvad er det med de morgener på radiostationerne?
Torsdag 9. august 2007
 
UGENS KLUMME: Der satses voldsomt på at fange lytterne fra det øjeblik clockradioen får lyd på. Der eksperiementeres med formatet, men egentlig er det samme indhold og samme form vi præsenteres for uanset hvilken af udbyderne vi vælger. Det er blandingen af musik, journalistik og underholdning. Og det er jo dybest set også det vi gerne vil starte dagen med. Morgen er primetime for alle de stationer som er på banen landsdækkende og lige med undtagelse af en enkelt station har de alle svært ved at få fat i lytterne.
DR lægger sig lunt fra morgenstunden med over 70 procent af lytterne og det er der faktisk ikke nogen, der har kunnet pille alvorligt ved i den tid æteren har været åben for andre end DR.

At DR udbyder morgenradio i mange forskellige formater fra P3 til klassisk musik og P1’s snakkeradio er selvfølgelig den væsentligligste årsag til at stationen som sådan kan holde på sine lyttere. Der er med andre ord noget for enhver smag og vel at mærke indenfor det samme brand, som hele landet er vokset op med.

Nogle hidsige konkurrenter har så fra tid til anden forsøgt at snappe morgenlytterne fra den gamle kanal. Men det er aldrig lykkedes for dem at gøre alvorligt indhug.

Dybest set tror jeg det har noget med kultur at gøre. I DR er der mange journalister og man har en forkærlighed for at ansætte journalister til at gørre det væsentlige arbejde i f.eks. morgenfladerne. Oftest er det journalister, der er værter og de har så andre journalister bag sig til at lave indslag og manuskripter. Med andre ord så får vi et journalistisk produkt fra morgenstunden som krydres med underholdning og ikke mindst musik (på P1 slet ingen musik – kun journalistik).

De nærmeste såkaldte konkurrenter gør meget ud af underholdningen og påstår samtidig, at de også leverer journalistik. Og hvis underholdningen ikke er underholdende og journalistikken ikke er journalistik får de et problem.

Vi er nemlig vant til at få mere end plat tale og dårlige indslag. Danske radiolyttere er generelt ret kræsne – hvis ikke de lige har kastet deres kærlighed på en eller anden station med en smal målgruppe.

Og nu bliver jeg så nødt til – undskyld kære læser – igen at kigge lidt på TV 2 Radios nyeste morgensatsning. Det ER jo interessant at kigge på dem igen og igen fordi de trods meget lille opbakning fra lytterne stadigvæk hævder at være ”Hele Danmarks radio” og stadigvæk er så klare i troen på, at de nok skal nå de 15 procent lyttere (pt mangler de altså at hente 11-12 procent inden nytår...).

Pengene om morgenen er satset på Lars Hjortshøj. Han gjorde det jo godt på 100FM og er jo en kendt mand. Sammen med ham på den hårde morgentørn skulle Gitte Madsen og Søren Rosenørn så virkelig bringe stationen ind på nogle læsbare forbedringer på lyttertallene.

Men de har altså et problem fordi Morgensamling ikke har et seriøst bud på et alternativ til DRs P3 og P4.

Hvad er konceptet egentlig? Når man lytter er det tilsyneladende udelukkende underholdning det drejer sig om med Lars Hjortshøj i centrum. Men helt ærligt synes jeg ikke, at han virker særligt veloplagt på sin nye kanal. Han får ganske enkelt ikke det modspil han helt klart fik på 100FM fra sine medværter. Gitte Madsen er efter min bedste overbevisning fejlplaceret. Hun er ikke særlig morsom og tilfører heller ikke programmet noget markant. Søren Rosenørn kunne være det journalistiske islæt, men heller ikke det lykkes.

Morgensamling savner i høj en fast producerhånd. Værterne snakker løst og fast ud fra nogle aviser de sidder med eller et eller andet på nettet. Der er tilsyneladende ikke noget manuskript og det betyder at snakken bliver slap og ukoncentreret. Der er ikke nogen vinkel på noget som helst og dermed falder den journalistiske tilgang med et brag.

At ingen af de tre er i stand til at gennemføre et bare nogenlunde interessant interview gør jo ikke sagen bedre. Interviewofrene bliver enten spurgt om ingenting og i hvert fald er der ikke nogen vinkel på de interviews jeg har hørt. Endnu værre er det, at de interviewede ind imellem kun optræder som redskaber for jokes – sjældent ret gode – og derfor ikke kommer igennem med deres viden og eventuelle budskaber.

P3’s nye morgensatsning har langt mere kvalitet og journalistik, men er måske ikke helt så morsomme – som TV 2 Radio altså heller ikke er.

Personligt havde jeg virkelig set frem til at TV 2 Radios Morgensamling kunne blive et alternativ, men desværre: det lykkes heller ikke i denne omgang.

Det er en skam, at der ikke kommer et kvalificeret modspil på morgenfladen. Det er der radiokrigen skal udkæmpes. Men lige nu er der ikke nogen krig. DR kører videre og de andre holder på deres lyttere (100FM m.fl.), mens TV 2 Radio endnu en gang er ”bare noget andet”. Og det er ikke nok.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -