Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Samarbejde om nedsættelse af musikafgifter
Onsdag 25. maj 2005
Af Karsten Jensen
 
Den samlede branche står nu samlet om at foreslå et mere tidssvarende afgiftssystem for brugen af musik. Sky Radio er netop kommet med i samarbejdet.
De danske radio- og tv-stationer støtter den danske musikbranche på flere måder. Det er gennem radio og tv, at lytterne og seerne oftest stifter bekendtskab med ny dansk musik. Det får - ifølge en ny undersøgelse fra musikindustrien, mange til efterfølgende at købe musikken. Samtidig betaler radio- og tv-stationerne flere hundrede millioner kroner om året i vederlag og afgifter til rettighedshaverne gennem deres organisationer, KODA og Gramex.

Den hidtidige afgiftsmodel, som stammer fra DRs monopoltid, har gennem de seneste år skabt problemer for mange radiostationer, da de alle betaler for de samme lyttere. Populært sagt betaler hver landsdækkende kanal for, at alle 5.4 millioner danskere hører musik via den pågældende radio- eller tv-kanal. Det har givet radiostationerne store problemer, i takt med at konkurrencen om lytterne i de senere år er blevet større som følge af liberaliseringen af radiomarkedet og fremkomsten af nye radiostationer som Sky Radio og Radio 100FM, oplyser DR i dag.

Det fik en stribe radio- og tv-stationer til at foreslå et mere tidssvarende afgiftssystem, hvor radiostationernes betaling afspejler den faktiske markedssituation. Det vil, ifølge radio- og tv-stationerne, redde en række radio- og tv-stationers økonomiske liv, uden at det fører til færre penge til musikbranchen.

Radio- og tv-branchens samarbejde har allerede ført til, at en række nye aftaler er blevet forhandlet på plads med musikbranchen, og det har fået stadig flere stationer til at melde sig ind i samarbejdet. Senest har Sky Radio, der i 2003 gik i luften som den femte landsdækkende radiokanal, tilmeldt sig samarbejdet, der dermed tæller samtlige danske radio- og tv-stationer.

DRs radiodirektør Leif Lønsmann, der er blandt initiativtagerne til samarbejdet, glæder sig over, at det nu omfatter hele branchen.

"Medierne og musikbranchen er uadskillelige partnere i den musikalske fødekæde mellem kunstner og forbruger. Begge parter skal sikres økonomiske vilkår, der gør dem i stand til fortsat at levere musikalske oplevelser til danske lyttere og seere. Det nuværende betalingssystem har kostet mange radiostationer dyrt - og nogle ligefrem livet! Det kan hverken musiklivet eller radiobranchen være tjent med, og derfor ser vi frem til nye og mere varige aftaler, der kan sikre både mediernes og musiklivets overlevelse og fornyelse," siger Lønsmann, der understreger, at der stadig er tale om frie forhandlinger mellem de enkelte radiostationer og musiklivets organisationer.

Sky Radio, som hidtil har stået uden for samarbejdet, slutter op om principperne om mere retfærdige betalingsprincipper. Sky Radios viceadministrerende direktør, Kasper Krüger, siger:

"God musik spiller en vigtig rolle for radiostationernes succes hos lytterne. Derfor vil radiostationerne selvfølgelig betale for udsendelse af musikken. Men det er lige så naturligt, at betalingen også står i et rimeligt forhold til radiostationernes markedssituation. Derfor ser Sky Radio frem til at samarbejde med de øvrige radio- og tv-stationer om at skabe forståelse for nye betalingsprincipper, der er tidssvarende."


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -