Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DR sender på trods af journalistkonflikt
Mandag 19. august 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Ni timer tidligere end først meddelt – kl. 00.00 i dag mandag - gik samtlige omkring 1.100 journalister på DR i strejke, men DR fortsætter udsendelserne på alle kanaler trods konflikten. På P4 er alle de regionale programmer dog erstattet af én landsdækkende P4 kanal. Det er nu cheferne der har sat sig bag mikrofonerne, og programmerne er præget af meget musik. Morgenvært på P3 er således DRs musikredaktør Eik Frederiksen og formiddagsvært er Morten Pankoke. Radioaviserne fortsætter også – men dog i forkortede versioner. ”Lad dem bare strejke”, skriver Fyens Stiftstidende i en leder om konflikten og hæfter sig ved, at chancen for at vi får en ny, alternativ landsdækkende radiokanal stiger. ”Særligt af den sidste årsag er den helt lovlige konflikt måske ikke så tosset”.
Konfliktens hovedindhold er spørgsmålet om ’ny løn’, der indebærer at ledelsen for DR vil have lov til at forhandle med journalisterne individuelt og aftale den løn de hver for sig fortjener. Journalisterne vil derimod have kollektive forhandlinger, så alle - uanset indsats - sikres nogenlunde samme løn. Fyens Stiftstidende skriver, at det næppe kan ophidse ret mange lønmodtagere ude i det frie, pulserende liv. ”De har for længst erkendt, at der er forskel på Pers og Pouls arbejdsindsats - og dermed også på Pers og Pouls løn. Journalisternes holdning til begrebet ’ny løn’ afspejler måske ganske godt, hvorfor begrebet fornyelse har så svært ved at trænge igennem i gamle statsinstitutioner. Men denne gang har betonjournalisterne i DR forregnet sig. Ingen vil gribe ind og komme dem til undsætning. De kan strejke fra nu af og til juleaften. Den nationale nyhedsformidling vil fortsat bestå, ikke mindst fordi det er en kendt sag, at det er dagspressen, der leverer ni ud af de 10 nyheder, som TV-Avisen bringer”. ”Så lad bare strejken løbe. Journalisternes strejkekasse bliver drænet - og chancen for, at vi får en ny, alternativ landsdækkende radiokanal stiger. Særligt af den sidste årsag er den helt lovlige konflikt måske ikke så tosset”. Mener altså Fyens Stiftstidende.

DR-journalisternes tillidsmand, Bodil Rahbek, har sådan set intet imod, at der gøres forskel lønmæssigt på ”stjerner” og ”vandbærere”. De øvrige skal bare ikke gå ned i løn af den grund, siger hun til B.T. ”DR har altid haft lønforskelle, der kan være på op til 400.000 kr. i årsindtægt. For der er nogle omkostninger ved at være den, der lægger ansigt til en TV-station. Jeg synes bestemt, man skal have kompensation for ikke at kunne gå ned i Netto en lørdag formiddag med fedtet hår, uden at alle i butikken kigger. Det har sine omkostninger at profilere en arbejdsplads, og jeg er ligeglad med, at nogle får skyhøje lønninger i DR, bare alle andre også bliver sikret deres del af lønudviklingen. Jeg tror ikke, at den store misundelse trives mellem mine kolleger over, at der er nogle, der får meget mere i løn. Vi taler jo ikke om sultens slavehær, men Nissen kan ikke bare tage pengene fra alle andre. Det er vigtigt, at alle er sikret mod lønnedgang og kan følge med pris- og lønudviklingen på arbejdsmarkedet” siger Bodil Rahbek.

Mens strejken løber sparer DR dagligt millioner, og iflg. Berlingske Tidende har generaldirektør Christian Nissen ikke travlt med konfliktløsning. ”Vi har intet hørt fra DR-ledelsen i weekenden, men forhandle skal vi”, siger fællestillidsmand Bodil Rahbek til Berlingske Tidende. Ingen tør udtale sig om konfliktens varighed, men den første uge sker der næppe noget. Det er 31 år siden, DR sidst var ramt af en overenskomstmæssig konflikt, som varede en måned. Ritzau oplyser at der i eftermiddag er møde i Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse i København, og i morgen tirsdag er der indkaldt til stormøder blandt de strejkende i Århus og København

Så lang tid der strejkes blandt journalisterne holdes DRs kanaler i gang af cheferne, og udsendelserne vil være præget af meget musik og genudsendelser. På P3 er det således Eik Frederiksen der stor for morgenradioen og Morten Pankoke er formiddagsvært. De regionale programmer på P4 er indstillede og i stedet sender alle P4 ét fælles landsdækkende program – og i dag mandag kom det fra morgenstunden fra Nordjyllands Radio. Morgenvært var chefen selv, Helle Lykke Nielsen, mens souschef for Nordjyllands Radio, Bruno Ingemann, står for formiddagsradioen. Senere på ugen kommer turen til de øvrige regionalradioer – f.eks. er det chef for Østjyllands Radio, Kirsten Vestergaard, der selv går til mikrofonen torsdag, fredag og lørdag, hvis konflikten fortsætter.

Aktuelle programoversigter og nyt om udviklingen i konflikten kan læses her: http://www.dr.dk/nav/konfliktnyt.shtml



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -