Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Sverige: Regeringen vil ikke satse på DAB - Sveriges Radio må sadle om
Onsdag 14. december 2005
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Den svenske regering vil på tirsdag i næste uge fremlægge en beslutning, om ikke at satse på den ti år gamle DAB-teknologi for digital radio. "Vi vælger ikke at udbygge DAB på nuværende tidspunkt", siger Sveriges kulturminister Leif Pagrotsky til Dagens Nyheter. Man ser ingen grund til at den svenske befolkning skal kassere 25-30 mio. FM-modtagere, og er heller ikke interesseret i at investere de meget store beløb som er en forudsætning for, at FM og DAB kan eksistere side om side. Sveriges Radio beklager i forbitrede vendinger beslutningen.
SR's adm. direktør Peter Örn har været en ivrig fortaler for en ensidig satsning på DAB og en lukning af FM-båndet. Han er stærkt forbitret over regeringens beslutning. SR har i kraft af sit EBU samarbejde selv været med til at udvkle DAB systemet. Nu siger han til DN: "Det bliver betydeligt vanskeligere at nå vores public service mål uden DAB. Vi må nu foretage omprioriteringer i programvirksomheden og vi bliver tvunget til at finde nye veje".

SR havde ellers meddelt regeringen, at en beslutning om udbygning og satsning på DAB ville være en uomgængelig forudsætning for at SR skal kunne udvikles som ledelsen ønsker. Ellers bliver resultatet "uacceptable konflikter" og at "SR lukkes inde i en forældet 70'er-agtig ramme"

Den svenske kulturminister Patrotsky siger, at man ikke udelukker, at DAB kan spille en rolle blandt andre digitale systemer - herunder web-radio - i fremtidens radiosystem, men at det må kræve nærmere undersøgelser.

Siden forsøget med DAB startede i Sverige i 1995 har det kostet 320 mio. svenske kr. (godt 250 mio. danske kr.) og på ti år er der kun sokgt 7.000 DAB-modtagere i Sverige.

Iflg. nyhedsbrevet On Air kunne DAB-udsendelserne i 2001 høres af 85 pct. af den svenske befolkning, men eftersom lytningen var yderst beskeden, blev bevilingen til at sende DAB-radio skåret ned og en række sendere lukket, hvormed dækningen blev reduceret 35 pct. - først og fremmest de tre største byer i Sverige.

- - -

Se også: http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=753931



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -