Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Politikere om replanlægning
Tirsdag 19. juli 2005
Af Karsten Jensen
 
Kommer der en replanlægning af FM-båndet, som der er lagt op til i tillægsaftale nr. 4 til medieaftalen af 22. juni for 2002-2006 mellem Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti – og bliver det en realitet med de 30 geografiske områder, kan det måske komme til at koste flere radiostationer livet. Radionyt.com, har afbrudt politikerne i deres sommerferie og forhørt sig hos to af arkitekterne bag aftalen og en enkelt oppositionspolitiker.
Peter Skaarup, Dansk Folkepartis næstformand, understreger gentagne gange overfor radionyt.com, at man i Dansk Folkeparti endnu ikke har lagt sig fast overfor, hvilke modeller, der kan komme på tale i forbindelse med replanlægningen af FM-nettet.

”Vi har endnu ikke taget stilling til, om det skal være tilladt eller ikke tilladt for radiostationer at netværke, ej heller om der skal opstilles krav til, om der skal være lokalproduceret indhold. Dansk Folkeparti tager først stilling til alle disse ting, når vi har fået en konsulentrapport om, hvordan man kan lave en optimal replanlægning af FM-båndet.

FM båndet er forældet med den løsning, der findes nu, og vores hensigt er at gøre det opdateret, så vi kan udnytte det bedst muligt. Dét er overskriften for Dansk Folkeparti”, fortsætter Peter Skaarup, der gerne ser, at DR får endnu mere konkurrence end fra blot Radio 100FM og Sky Radio.

Peter Skaarup læser ikke nødvendigvis tillægsaftale nr. 4 sådan, at den i givet fald kommer til at koste mange mellemstore kommercielle radiostationer livet, men erkender dog, at man ikke nødvendigvis kan tilgodese alle nuværende aktører. ”Hvor mange stationer, der eksempelvis kan være i byer som Esbjerg og Randers afhænger jo af, hvad konsulentrapporten siger, men jeg kan da godt se, at det kan ende med at gå ud over nogen, men meningen er, at der skal være så mange radiostationer som muligt. Vi har ikke sagt, at der eksempelvis bliver to landsdækkende og endnu flere regionalsendere, men spørger et konsulentfirma, hvad vi kan gøre ud fra de forudsætninger, der opstilles i tillægsaftalen og må så afvente, hvad de fremkommer med.

Målet er at få flere radiostationer og én gang for alle at for ryddet op i det forældede frekvenssystem”, slutter næstformand Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti, der afslutningsvis siger til radionyt.com, at man også vil kigge på vederlagene til både KODA og Gramex: ”Vi arbejder med det i baghånden og vil ikke udelukke et indgreb som et værktøj. Jeg håber, at branchen selv kan løse det via frivillige forhandlinger”.

Politisk ordfører for venstre, Jens Rohde har ikke mange kommentarer til tillægsaftalen og dens indhold og understreger kraftigt, at han ikke har taget stilling til, hvordan radiobilledet skal se ud: ”Foreløbig skal vi have fundet ud af, hvad vi kan få ud af FM-båndet, og hvilke konsekvenser det får, og hvad det kommer til at koste. Vi skal se på omkostningerne, i forhold til, hvad vi får ud af det. Det er en god ting at få disse mange ’teknik’-ting diskuteret -også i branchen”, siger han til radionyt.com og efterlyser en debat i branchen om, hvad man ønsker.

”Én ting er sikkert. Skal der pilles ved frekvensbåndet, SKAL der komme flere landsdækkende net ud af det. Det ligger klart”, slår Rohde fast og vil ikke yderligere kommentere, om det skal foregå i skønhedskonkurrencer eller via auktion, som med udbuddet af FM 5 og FM 6. Jens Rohdes ønske er dog, at radiobranchens andel af reklamemarkedet skal stige og ikke ligge på de nuværende to pct.

På spørgsmålet om konsekvenser for nuværende operatører siger Jens Rohde: ”Det er ikke en grundlovssikret ret at drive radio i Danmark. Nu er der ’gratis’ frekvenser til rådighed. Skal det fortsætte?”, spørger Jens Rohde, og siger om de små og mellemstore kommercielle radiostationer, at det ikke er meningen, de skal lade livet. ”Der vil fortsat være 160 Watts frekvenser til rådighed, men jeg kan ikke garantere, at det ikke kommer til at gå ud over nogen, eller at nogen bliver nødt til at skifte frekvens”.

Jens Rohde peger igen på, at intet er besluttet: ”Dette er en tillægsaftale og vi har ikke besluttet, hvad der skal ske. Vi kan ikke tage stilling til noget før, vi har fået en konsulentrapport ud fra de kriterier som et konsulentfirma har arbejdet med. Dernæst skal forslaget i høring, og der kommer således til at gå et par år, inden noget bliver sat i værk”, forklarer han og efterlyser debat fra branchen.

”Der er mange ting branchen selv skal diskutere, og man skal være klar til at diskutere konsekvensen af sine holdninger”, slutter den ferierende Jens Rohde overfor radionyt.com.

Socialdemokratiet er ikke blandt aftalepartierne til tillægsaftale nr. 4 til medieaftalen for 2002-2006 om replanlægningen af FM-båndet, men partiets kultur- og medieordfører, Mogens Jensen fra Herning, udtaler til radionyt.com, at det er partiets klare ønske, at regeringen laver et bredt forlig og fremhæver, at Socialdemokratiet gerne vil med i den kommende medieaftale: ”Vi forsøger af al kraft at komme med i medieaftalen”.

Mogens Jensen siger til radionyt.com, at socialdemokraterne er meget optaget af de ikke kommercielles stationers vilkår, og ved de kommende finanslovsforhandlinger vil der blive fremsat et krav om en fordobling af tilskuddet til de ikke-kommercielle lokalradioer, således at de kan producere endnu mere og bedre radio.

”Vi mener, at de ikke-kommercielle radioer er blevet udsultet af den nuværende regering, der gør det svært for dem at overleve. Vi ønsker en levedygtighed for den underskov af ikke-kommercielle radiostationer samt mindre- og mellemstore kommercielle stationer, så de får mulighed for at eksistere”, forklarer han radionyt.com.

”Det er Socialdemokratiets holdning, at vi ønsker en bred dækning af kommercielle – som ikke-kommercielle radiostationer, og at man bør være meget mere varsom med den monopolisering, som den vi oplever med de store mediehuse, der sætter sig på sendefladen.

Det er ikke en acceptabel udvikling, hvis det bliver en total kommercialiseret branche. Jeg synes regeringen svigter sine ord om, at man ønsker en alsidig presse og radiobranche, hvis det stort set er den samme musik alle spiller i forsøg på at vinde reklamekroner. Sådan ønsker vi ikke radiobranchen. Der skal være alsidighed både på profil og i indtægtsgrundlaget. Det er ikke lykken at bane vejen for de store stationer”, udtaler Mogens Jensen, der ikke har lagt sig fast på, om radiostationerne i fremtiden også skal have mulighed for at sende i netværk.

Mogens Jensen siger til radionyt.com, at det vil være sundt nok med konkurrence til DR: ”Men det skal være på ordentlig radio og ikke blot konkurrence på at sende den samme musik”, siger han og understreger, at DR løser deres opgave meget godt. ”Det er fint med alternativer, men det skal være på reelt indhold og ikke bare på den samme slags musik”, og skyder idéer om en eventuel frekvensauktion ned.

Det har ikke været muligt at indhente kommentar fra kulturminister Brian Mikkelsen (K). Kulturministeriet lover dog, at ministeren vil besvare radionyt.coms spørgsmål, når Folketingets sommerferie er forbi.

Læs mere om tillægsaftale nr. 4:
http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=11359

Foto:
Peter Skaarup, Jens Rohde, Mogens Jensen.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -