Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Så er DAB+ for alvor på vej
Mandag 6. august 2007
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Samtlige DAB-radioer på forhandlernes hylder (på nær én) kan ikke modtage den nye digitale standard, DAB+, der nu er på vej. Bl.a. er man i Australien netop begyndt at sende i DAB+ og i Storbritannien bliver DAB+ en realitet på Channel 4's nye MUX om mindre end ét år. Den éne DAB-radio, der kan opgraderes til DAB+, er netop kommet på markedet. Men om 1½ år ventes 80 pct. af alle digitale radioer at være DAB+ radioer.
Fordelen ved DAB+ er talrige i forhold til DAB, og det gamle DAB-system fra 1990'erne nåede kun at få en vis udbredelse i Danmark og UK (Storbritannien og Nordirland). Andre lande, der nu står foran valg af digital radiostandard, vil naturligvis vælge DAB+. Dermed vurderer mange, at DAB vil være 'stendød' i løbet af kort tid over stort set hele verden - antageligt på nær Danmark og UK, hvor DAB stadig vil eksistere nogle år endnu.

De mange DAB-radioer forbrugerne i Danmark og UK har købt, vil kun kunne bruges så længe, der opretholdes udsendelser i den nuværende DAB standard. Langt de fleste solgte DAB-radioer er små, billige transistorradioer af en sådan kvalitet, at de antageligt har en forholdvis beskeden levetid. I løbet af kort tid vil stort set alle nyproducerede digitale radioer være DAB+ radioer. Dermed er der udsigt til, at DAB+ modtagerne i løbet af få år vil komme i overtal, og mange radiostationer vil vælge den nye DAB+ standard, hvilket vil sætte yderligere gang i overgangen fra DAB til DAB+.

For kort tid siden fik Channel 4 en sendetilladelse i UK til en landsdækkende MUX (ensemble), der går i luften juli 2008. Hos Channel 4 har man allerede meddelt, at man vil sende podcasts fra begyndelsen om et år i det nye DAB+, og at man vil skifte fra DAB til DAB+ for de 'almindelige' kanaler, så snart der er nok DAB+ modtagere på markedet. Channel 4 vurderer, at 80 pct. af de digitale radioer om 1½ år vil være DAB+ modtagere.

Indtil nu er der dog kun én radio på markedet, der vil kunne bruges til at modtage DAB+ signaler med. Det er en clockradio fra Pure, Pure Siesta, der er udstyret med muligheden for at opgradere den til DAB+. Prisen på radioen er omkring 600 kr., og der gættes på at en opgradering til DAB+ vil koste omkring 100 kr.

I Australien er de første udsendelser med DAB+ gået i gang i Sydney området. Indtil vidrere er der kun tale om prøveudsendelser. Australien er også gået med i en asiatisk DAB+ taskforce, der er igangsat af Asia-Pacific Broadcasting Union, og som bl.a. vil opfordre de asiatiske lande til at vælge DAB+.

Encoderne til forsøgene i Australien kommer fra det på området førende svenske firma Factum Electronics AB. Udover Australien har firmaet allerede leveret DAB+ encodere til Tjekkiet, Tyskland og Italien. Iflg. firmaet så ventes det også, at DAB+ vil blive anvendt i lande som Kina, Indien, Nederlandene, New Zealand, Malta og Malaysia.

Men samtidigt med, at det nu for alvor ser ud til at DAB+ skal erstatte DAB, så vinder internetradio mere og mere frem, og måske spredes HD-radio udenfor USA. Direkte satellit-radio er også i fremgang. Indtil en eller flere fremtidige digitale radiostandarder for alvor slår igennem, er FM i langt, langt de fleste lande fortsat den altdominerende platform; i de resterende lande - bl.a. Japan - er god gammeldags AM-modulation på mellembølge stadig mest anvendt.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -